Opin uusia sanoja – opin kulkuvälineitä

Yksi lasten mielileikeistä on autoleikki. Ajaton suosikki niin kotona kuin päiväkodissa, joka jaksaa aina vain innostaa lapsia. Autoleikki sisältää eri kokoisia ja nimisiä kulkuvälineitä ja leikissä on vahvasti mukana liikenteessä kulkuneuvoista kuuluvat äänet sekä kurvit ja käännökset. Tässä leikissä voidaan tukea kielellistä kehitystä sekä vuorovaikutusta vertaisten sekä aikuisen ja lapsen välillä monipuolisesti. Leikkiä voidaan joko sisällä tai viedä leikki ulos, esimerkiksi hiekkalaatikolle. Sisällä leikkiin kuuluu usein parkkitalo, automatto sekä erilaiset asemat ja muut rakennukset. Leikkisetit sisältävät myös liikennemerkkejä, siltoja, rakennuksia sekä kasvillisuutta. 

Ulkoleikkiin tarkoitetut välineet ovat usein isompia sekä myös lapsen itse ohjattavissa ja ajettavissa, jolloin lapsi pääsee liikkumaan ja harjoittelemaan motorisia taitoja. Kulkuvälineistä on paljon lastenlauluja, jotka ihastuttavat lapsia. Sadut, joissa on mukana kulkuvälineet ovat rauhallisen hetken oivallinen tapa jatkaa tätä mielenkiinnon kohteen käsittelyä.  Tämäkin leikki siten parhaimmillaan tukee lapsen oppimista monipuolisesti eri oppimisen alueilla.  Siispä, lähde leikkimään mukana tätä suosikkileikkiä, ole läsnä leikissä, rikasta leikkiä ja tue lapsen oppimista. 

 

Mitä lapset oppivat tässä suosikkileikissä? Ennakoi ja suunnittele tavoitteita lapsen valitsemalle leikille. Tavoitteet löydät helposti, kun havainnoit lapsia ja kirjaat ylös asioita, joita lapset opettelevat. Tee yhdessä lasten kanssa leikistä innostavaa ja monipuolisesti jokaisen leikkijän oppimista edistävää. Leikissä voitte harjoitella monipuolisesti sanastoa liikennevälineistä, käsitteistä, lukumääristä, väreistä, verbeistä, rakennuksista sekä sisällyttää teemaan myös lähiympäristön tutkimisen ja liikenneturvallisuuden. 

 

Kun leikkiä leikitään usein ja eri ympäristöissä, pysyy se mieleisenä. Aikuinen tuo matkan varrella leikkiin uutta sisältöä, omien havaintojensa pohjalta ja ohjaa näin oppimisen sisältöjä. Esineiden lisäksi kulkuvälineistä voidaan tehdä koko ryhmän taiteellinen projekti ja askarrella vaikka pahvilaatikoista autot tai bussi. Ehkä jotain pienempää, autonavaimet? Entä kulkuvälineet ilmassa, vedessä ja maan alla? Isompien lasten kanssa on hyvä keskustella myös liikkumisesta ja liikennevälineistä ihmisten arjessa kestävän kehityksen näkökulmasta.

 

 

KIDIJOBI: n Opin kulkuvälineitä– animaatio, on helppo sisällyttää leikkiin sisällä tai ulkona.

Lapsi pääsee kuuntelemaan ja toistamaan sanoja missä tahansa ja oppii yleisimmät liikennevälineet helpolla ja hauskalla tavalla. 

Mikä parasta, osana yhteistä leikkihetkeä! 

 

 

Onko autoleikki suosittua sinun lapsiryhmässäsi?