Opin värejä

Värien opetteleminen on lapsista hauskaa ja lapset nimeävät ja etsivät mielellään eri värisiä esineitä jo puhumaan opettelemisen alkumetreillä. Värit saattavat mennä aluksi suloisesti sekaisin, mutta toistojen ja konkreettisen opettelun kautta leikkien lomassa väreistä tulee ennen pitkää tuttuja!

”Lasten kielellinen ilmaisu monipuolistuu, kun heidän kielellinen muistinsa ja sanavarantonsa laajenee. Henkilöstön tehtävä on tukea tietoisesti tätä kehitystä..Kielellä leikittely, nimeäminen sekä kuvaavien sanojen käyttäminen edistävät lasten kielellisen muistin ja sanavarannon kehittymistä.” (Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet, 2018, 42)

Tehdään värien opettelusta hauskaa ja konkreettista velhon ja taikakissan avulla! Juuri ilmestyneessä Opin värejä-animaatiossa lapset pääsevät arvailemaan, minkä värinen velhon kissa on sen jälkeen, kun velho heilauttaa taikasauvaansa. Värejä ei tarvitse osata nimetä vielä tässä vaiheessa, vaan animaatiossa ja kuvakorteissa olevat värilliset tassut antavat mahdollisuuden arvata taikakissan väriä myös osoittamalla tassun väriä, jonka jälkeen aikuinen voi nimetä lapsen kanssa yhteen ääneen värin nimen. Alle olemme koonneet muutamia videoesimerkkejä värileikeistä  leikittäväksi Opin värejä-animaation ja oppimistuotteen mukana tulevien, itsetulostettavien kuvakorttien kanssa.  

Opin värejä-oppimistuotteen avulla lapset pääsevät harjoittelemaan leikillisesti ja monipuolisesti yhtätoista tunnetuinta väriä (punainen, oranssi, sininen, valkoinen, vihreä, violetti, keltainen, vaaleanpunainen, musta, harmaa ja ruskea). Oppimistuotteen saat ostettua käyttöösi täältä. 

LEIKKIVINKKI: Piilottakaa kuvakortit velhon taikakissa ylöspäin näkyen ryhmätilaan tai laminoituna ulkotilaan. Etsikää yhdessä taikakissat ja nimetkää värejä ääneen. ”Kuumaa-kylmää”-leikkiin sopii myös hyvin yksi kuvakortti piilotettavaksi, jota yksi lapsi kerrallaan etsii muiden antaessa vihjettä kortin löytymisetäisyydestä sanomalla ”kuumaa”, kun etsijä lähestyy taikakissa-korttia ja ”kylmää”, kun etsijä menee kauemmaksi taikakissa-kortista. 

I L O I S I A  oppimisen hetkiä värien parissa!

Kuvassa velhon kissasta on tulossa ”sateenkaarikissa”. Saat tulostettua velhon kissa- värityskuvan klikkaamalla tätä tekstiä. Väritetään kissa mahdollisimman monella värillä ja nimetään värejä ääneen värittelyn lomassa. Mukavaa hienomotoristen taitojen harjoittelua värien lisäksi.